top of page

HIŠNA DVIGALA – LUKSUZ ALI NUJA?

Zanimivo, skoraj vsakokrat, ko se s kom pogovarjamo o vgradnji dvigala v hišo, je občutiti v zraku »prestiž«. Pa je res?


Namreč že kar nekaj časa dvigala niso namenjena samo večjim objektom, temveč se ga uporablja tudi v hišah.


O dvigalu razmislite že pred gradnjo

V kolikor je na vaši strani želja po dvigalu, vam priporočamo, da o tem razmislite že v fazi projektiranja, v kateri bo projektant odločil o najprimernejši poziciji dvigala. Osnovno pravilo pri projektiranju dvigala je njegova primernost za prevoz osebe na invalidskem vozičku. Tako veljajo pri projektiranju dvigala določeni minimalni standardi, kjer mora biti dimenzija kabine minimalno 1000 mmm x 1250 cm x 2100 mm, vrata pa minimalne dimenzije 800 x 2000 mm.

Manjša dvigala niso priporočljiva, saj zna biti takšno dvigalo neuporabno.

HIDRAVLIČNO HIŠNO DVIGALO

  • V osnovi poznamo tri vrste hišnih dvigal: hidravlično, vlečno in pnevmatsko dvigalo, a pri dvigalih Sušnik preferiramo hidravlična dvigala. Naša dvigala zagotavljajo:

  • Visok nivo varnosti

  • Sodobno natančno upravljanje in nadzor potovanja dvigala

  • Zmanjšan čas potovanja za približno 50% v primerjavi s trenutnimi sistemi na trgu

  • Sodobni mehanizmi upravljanja omogočajo učinkovit nadzor motorja in s tem se prihranki med 40 in 50% energije

  • Najsodobnejši elektronski sestavni deli zagotavljajo zanesljivost in prilagodljivost

  • Izboljšano udobnost vožnje in natančnost pristajanja

  • Novi sistem pogona vrat omogoča učinkovitejše in hitrejše upravljanje vrat

  • Pokazatelji z nazivom nadstropij in smeri vožnje

  • Izjemno tiho delovanje

VGRADNJA DVIGALA

Dejstvo je, da je vgradnja oz. dograditev dvigala v starejšem objektu veliko bolj zahtevna kot vgradnja v novogradnji, kjer lahko dvigalo med procesom projektiranja ustrezno umestimo v prostor. V primeru dograditve dvigala v starejši objekt velja nepisano pravilo, da so lahko dimenzije dvigala nekoliko manjše. V primeru, da ni ustreznega prostora, je potrebno dodaten prostor narediti, običajno s prebojem etažnih plošč. Ta vrsta posega zahteva pridobitev gradbenega dovoljenja, še prej pa seveda ocenitev vpliva vgradnje jaška na nosilnost konstrukcije objekta.

Kaj v primeru, da v hiši nimamo prostora za namestitev dvigala?

V primeru, da v hiši ni zadostnega prostora, da bi zadostili minimalnim tehničnim zahtevam, je ena in edina sprejemljiva rešitev umestitev dvigala na zunanjo stran (fasado) objekta. Na ta način se na fasadi naredijo vrata v objekt, notranjost prostorov objekta pa ostane nedotaknjena. Zaradi izvedbe na zunanji strani objekta bo prišlo do estetske spremembe objekta, a ne pozabimo na že prej omenjeno pozitivno stran - to je nespreminjanje notranjih prostorov hiše, s čimer se ohrani arhitekturna zasnova objekta. Celotni proces vgraditve zunanjega jaška dvigala je precej hiter, zahteva pa le določena zidarska dela. Izvedba jaška dvigala je običajno iz jeklene konstrukcije, odvisno od želja naročnika, lahko pa je tudi zidan.

CENA HIŠNEGA DVIGALA

Cena dvigala je odvisna od števila etaž v objektu, vrste konstrukcije, materiala, dimenzij dvigala in nenazadnje tudi od izvajalca.

Z veseljem vam pripravimo ponudbo za vaš objekt.

Pokličite nas na 01 620 77 44 ali pa nam pošljite povpraševanje na info@sus.si.

8 views0 comments
bottom of page