top of page

​DVIGALA NA LADJAH: IZJEMNA UDOBNOST IN VARNOST ZA POTNIKE



Velike potniške in tovorne ladje, ki plujejo po morju, pogosto uporabljajo dvigala za prevoz potnikov in posadke. V preteklih desetletjih smo bili priča številnim nesrečam, ki so se zgodile zaradi pomanjkljivega vzdrževanja in rednih pregledov dvigal na ladjah. Da bi zagotovili varno delovanje, so bili uvedeni posebni predpisi, kot je Konvencija SOLAS, ki vsebuje določbe o osebnih dvigalih na ladjah, ter Kodeks o varnih delovnih praksah za trgovske pomorščake, ki ponuja informacije in navodila o splošni zasnovi, vzdrževanju in preskušanju ladijskih dvigal. Družbe, ki upravljajo ladjedelnice, imajo pomembno odgovornost zagotoviti varno obratovanje ladij ter oceniti vsa potencialna tveganja in po potrebi sprejeti zaščitne ukrepe pri načrtovanju vzdrževanja osebnih dvigal. Pomislite na veliko potniško ladjo, ki je ena največjih na svetu, s kapaciteto 227.000 bruto ton in možnostjo sprejema več kot 8880 potnikov ter posadke. Ladja ima več kot 2.700 sob, razporejenih po več krovih, ter številne druge objekte. Te ladijske konstrukcije so pravzaprav plavajoča mesta, ki vključujejo 25 dvigal in 14 tekočih stopnic. Ampak, za razliko od običajnih mest, ki imajo različne načine prevoza za pomoč ljudem pri premikanju, so potniki na križarkah skoraj popolnoma odvisni od vertikalnih transportnih rešitev, kot so dvigala in tekoče stopnice.

Dvigala na ladjah morajo biti izjemno trpežna, da lahko prenesejo konstantno gibanje na morju, obenem pa zmanjšujejo vibracije in zagotavljajo udoben prevoz za potnike. Zaradi omejenega prostora na ladjah so dvigala tudi oblikovana tako, da so čim bolj kompaktna. Različni proizvajalci so razvili inovativne tehnologije, ki se lahko uporabljajo na ladjah. Ta posebej zasnovana pomorska dvigala ustrezajo strogim zahtevam ladijskih registrov po vsem svetu. Upoštevajo tudi dejavnike, kot je gibanje ladje na valovih, da se zagotovi udobje potnikov med vožnjo. Pogoni dvigal so močnejši kot pri kopnem, kabine so brez vibracij ter zaščitene pred vodo, prahom in korozijo. Dvigala na ladjah so optimizirana in zagotavljajo vrhunsko zanesljivo delovanje v zahtevnih morskih pogojih.

​Ko se ukvarjamo z vzdrževanjem in uporabo dvigal na ladjah, je pomembno upoštevati nekaj zlatih pravil, ki zagotavljajo varnost in učinkovitost:

  1. Počakajte na svojo pot: Pred vstopom v dvigalo se prepričajte, da je kabina prazna. Stojte na strani, kjer so vrata odprta, da omogočite izstop potnikom, preden vstopite.

  2. Vedite, kje ste: Preden vstopite v dvigalo, se prepričajte, kam želite iti. Uporabite zemljevid ladje, ki je na voljo na vseh postajah, da se lažje orientirate.

  3. Ne bodite leni: Če se morate premakniti le nekaj nadstropij navzgor ali navzdol, raje uporabite stopnice, razen če imate fizične omejitve, ki vam preprečujejo uporabo stopnic.

  4. Pojdite gor: Če stojite na zadnji strani dvigala in se bližate svojemu nadstropju, bodite vljudni do drugih potnikov. Spregovorite nekaj vljudnih besed, na primer: "Jaz sem naslednji" ali "Pustim, da me spustite ven."

  5. Pazite na svoje otroke: Otroke naučite, naj svoje roke držijo ob sebi in se ne igrajo s tipkami postaj, da ne bi bili dolgočasni.

  6. Držite vrata: Če vidite, da nekdo teče proti dvigalu, da ga ujame, zadržite vrata z roko, da se mu ne zaprejo pred nosom. Ne pritiskajte na gumb za zapiranje vrat, saj bi lahko srečali osebo, ki se želi pridružiti vožnji.

  7. Postavite se ob stran: Ko vstopite v dvigalo, se obrnite s hrbtom proti steni kabine, da omogočite prostor drugim potnikom. Ne obračajte se s hrbtom proti drugim potnikom.


Kljub prizadevanjem za pravilno uporabo dvigal se občasno zgodijo tudi neljubi dogodki. Nekateri od teh vključujejo:

  1. Potrpežljivo čakanje na dvigalo: Vsi vemo, da dvigala na ladjah potrebujejo delo in vzdrževanje, zato je včasih napisano "dvigalo ni v uporabi". V takih primerih je potrebno biti potrpežljiv in počakati na naslednje dvigalo.

  2. Otroci, ki se dolgočasijo: Otroci včasih uporabljajo dvigala kot sredstvo zabave, premikajo se gor in dol ter podaljšujejo čakalne čase za druge potnike. Pomembno je, da otroke naučimo pravilne uporabe dvigala in jih opomnimo, naj ne zlorabljajo sistema.

  3. Nekatera dvigala so namenjena samo posadki: Včasih opazimo člane posadke, ki uporabljajo določena dvigala, ki so namenjena le njim. To je lahko zmedeno za potnike, vendar je pomembno spoštovati namensko uporabo dvigal na ladji.

  4. Čistoča dvigal: Včasih se lahko srečamo s situacijami, ko v dvigalu opazimo hrano na tleh ali neprijetne vonjave. Za ohranjanje čistosti dvigal je treba biti pozoren na svoje ravnanje in spoštovanje prostora za vse potnike.

  5. Gneča v dvigalu: Ko je na ladji veliko potnikov, se lahko dvigala zelo hitro napolnijo. V takih primerih se lahko pojavijo gneče, in potniki so lahko nestrpni, želijo hitro priti do svojega cilja. Pomembno je ostati mirni in upoštevati navodila za varno in učinkovito gibanje v dvigalu.

Mednarodno združenje za križarjenja - CLIA ocenjuje, da je leta 2016 na potovalnih ladjah potovalo več kot 24 milijonov ljudi, leta 2017 pa že 25 milijonov. Pričakujejo, da se bo ta številka še povečala na več kot 35 milijonov leta 2025. Vsak dan se naša dvigala uporabljajo za prevoz povprečno 353.000 ljudi. Zato smo prava izbira za vas, ko gre za servisiranje in vzdrževanje dvigal. Če želite več informacij o naših storitvah ali želite pripraviti ponudbo za servisiranje dvigal v vašem objektu, nas pokličite na telefonsko številko 01/6207744 ali nam pišite na e-poštni naslov info@sus.si. Naše prijazne svetovalke so pripravljene odgovoriti na vsa vaša vprašanja in vam nuditi potrebno podporo. Pri izbiri pravega partnerja za vzdrževanje in servisiranje dvigal v objektih, ne tvegajte varnosti in udobja. Zanesljivo se obrnite na nas, saj smo strokovnjaki na področju dvigal. Naša ekipa ima bogate izkušnje in znanje ter zagotavlja vrhunsko storitev, ki vključuje redno vzdrževanje, popravila in nujno intervencijo, ko je to potrebno. Naš cilj je zagotoviti, da dvigala delujejo optimalno in brezhibno. Naša usposobljena ekipa tehnikov bo redno pregledovala in preizkušala dvigala, da se zagotovi njihova varnost, zanesljivost ter učinkovito delovanje. Poleg tega imamo na voljo tudi rezervne dele visoke kakovosti, ki jih lahko hitro in učinkovito zamenjamo v primeru okvare. Pri nas se zavedamo, da je varnost in brezskrbnost potnikov na prvem mestu. Zato smo zavezani k strogi skladnosti s predpisi in standardi, ki urejajo dvigala. Sodelujemo z vsemi potrebnimi certifikacijskimi organi, kjer zagotavljamo skladnost in kakovost naših storitev. Zaupajte nam in zagotovite si vrhunsko storitev, ki bo zagotavljala varno in udobno izkušnjo za vse uporabnike. Pokličite nas danes na telefonsko številko 01/6207744 ali nam pišite na e-poštni naslov info@sus.si, da se dogovorimo za sestanek in pripravimo individualno ponudbo za servisiranje dvigal. Ne odlašajte, saj je varnost in zanesljivost dvigal ključna za boljše počutje in udobje . Prijazne svetovalke naše ekipe že pričakujejo vaš klic.

41 views0 comments
bottom of page